mandag den 26. marts 2012

Plenum eller ?

I denne udgave af bloggen, vil jeg nævne nogle ideer hvordan man kan arbejde mere effektivt i mindre fora. Det der ofte sker når vi sidder en masse sammen til det samme møde, er at det er de samme få der siger en hel masse, og andre er mere eller mindre fraværende, med det resultat at mange ikke føler ejerskab og oplever at de spilder deres tid. Men det kan man strukturere sig ud af:

Navnlig i forbindelse med debatpunkter, altså når noget skal diskuteres og der skal træffes en beslutning, kan man med fordel gå ud i mindre grupper. Ideelt skal grupperne være på fire eller tre medlemmer. Det mindre antal sikrer at flere end normalt (i plenum) bliver hørt. Men selv i en lille gruppe kan der være nogle der tager mere tid end andre, så her kan man f.eks.

  • bede en om at være sekretær for gruppen. Hvis det er en fast gruppe, så lad sekretærrollen gå på skift, ellers lad det være tilfældigt. Sekretærerens opgave er så at notere det gruppen bliver enige om og efterfølgende fremlægge det for resten af mødedeltagerne. Man kan senere give medlemmer flere roller, men det venter vi lidt med :)

  • grupperne kan være valgt tilfældigt (tæl 1,2,3,1,2,3 osv..., og lad alle 1'erne gå sammen, 2'erne ligeså osv), eller de kan være valgt ud, sådan at f.eks. bestemte afdelinger er repræsenteret i alle grupper (f.eks. ledelse, salg eller hvad man har af afdelinger)

  • sørg for at give grupperne tid på, og sæt gerne tid på hvert gruppemedlems taletid

Jeg vil i fremtiden lægge flere ideer ud til at optimere gruppearbejdet, men lige nu er det fint at starte her. Men hvis I er utålmodige, så prøv evt. at søge på youtube for "cooperative learning", eller at anskaffe sig denne bog:


Jeg vil i øvrigt også henvise til følgende hjemmesider:




Her kan I få flere ideer til at strukturere møderne bedre. Det meste af materialet er beregnet til arbejdet med børn, men med lidt oversættelse, bl.a. ved at læse mine indlæg, kan man nemt få det til at give mening i forhold til møder. Og hvis det alligevel er svært, så kontakt mig gerne på pdam@ruc.dk eller mobil 25374929.

God fornøjelse med at få mere ud af møderne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar