torsdag den 28. juni 2012

Op af møde-stolen

Sidste gang var der leg på menuen, og jeg håber at der er blevet spist godt. I så fald har I nok grinet og bevæget kroppen på diverse mere eller mindre skøre måder. Bagefter fandt jeg ham her 




og kan kun anbefale at besøge inewgames.com og bestille nyhedsbrevet. Så får I adgang til en masse lege, som alle er samarbejdsbaseret. Go' fornøjelse

Men det at bevæge sig behøver ikke kun at hænge sammen med grin og sjov. Bevægelse er godt af flere grunde. Hvis man lærer noget, sidder det bedre fast bagefter hvis man har bevæget sig og brugt kroppen undervejs. Man frisker op ved at bruge kroppen. Blodcirkulationen bliver bedre, og der kommer mere ilt til hjernen. Osv. Osv. Det har jeg for nylig skrevet noget om her skolesnak.blogspot.com, og derfor vil jeg også her give et par fif til hvordan man med simple midler kan komme op ad stolen, samtidig med at man arbejder med de ting der er på dagsordenen, men denne gang i en variant måske mere relevant for voksnes møder.


Brandøvelse

Denne øvelse går meget simpelt ud på, at man når man skal vidensdele et eller andet, eller komme med ideer, eller hvad som helst der kræver at folk snakker med hinanden, rejser sig op og finder en tilfældig person, som man deler sin viden eller sin ide med, hvorefter man går videre til en anden person. Meget simpelt, og det behøver ikke at tage mere end to minutter, selv om man selvfølgelig også kan lade den køre så længe deltagerne er engagerede. 


Puslespil

Denne struktur kræver måske ikke så meget bevægelse, men den giver deltagerne mulighed for at bryde op fra deres plads, og arbejde et andet sted. Den går i al sin enkelhed ud på, at man i grupper  får et tal, sådan at der i hver gruppe er en 1'er, en 2'er og en 3'er, hvorefter alle 1'erne finder sammen, 2'erne ligeså osv. (jeg foretrækker tre i hver gruppe, men andre bruger fire). I de nye grupper der nu er opstået, tilegner  man sig et eller andet, det kunne f.eks. være at man udviklede en ide til at fremme salget, at inkludere nogle elever bedre, eller hvad det nu er man arbejde med, SAMT bliver enige om en måde at præsentere det på. Når man er klar (eller når tiden er gået), så går man tilbage til sin oprindelige gruppe, hvor man fyrer sin præsentation af.






Gi' en, få en

Den sidste ide er ligeledes god til både ideudvikling og behandling af f.eks. en oplægsholders pointer. Jeg starter med det sidste:


Hvis der på mødet er brug for at efterbehandle nogle pointer fra et oplæg, hvis f.eks. salgsafdelingen har redegjort for årets succeser og fiaskoer, eller hvis man har hørt en kollega fortælle om et kursus denne har været på, så er denne øvelse rigtig god. Man får et papir hver, med to kolonner og en masse rækker (hent et her: skabelon til gi' en få en), og med sin sidemakker (eller i tremandsgrupper) skriver man i "gi' en" kolonnen en pointe i hver række. Når alle er færdige med det, så rejser man sig og finder en anden, som så fortæller en pointe, som så skrives i "få en"-kolonnen, hvorefter man selv gi'r en og den anden får en. Så finder man en tredje person, osv indtil hele papiret er udfyldt.

På den måde får man lige efterbearbejdet oplægget, og chancen for at det hænger fast er meget større. Man kan beholde papiret, som så fungerer som noter fra mødet. Man får også lige rørt sig lidt, så man er mere frisk når man sætter sig igen.

Som sagt kan den også bruges til ideudvikling. Her kan man evt. nøjes med lidt færre rækker, og så til gengæld skrive lidt mere hvert sted. Men princippet er det samme. Man starter med at snakke med sin makker, eller i en gruppe, og får skrevet nogle ideer ned, og så gi'r man en og får en, på samme måde som ovenfor.

Denne øvelse er også god til at ryste folk sammen, f.eks. i en ny gruppe. Så kan man evt. skrive i "gi' en" kolonnen selv, om mere personlige ting, såsom hvad ens yndlingsfilm er, hvor man sidst var på ferie, og/eller noget helt tredje, og så ellers op og gi' og få med de andre. Så lærer man lige lidt om mange af deltagerne, og har noget at snakke om senere, f.eks. i den næste pause.


Oplæg

Nu jeg er inde på det med oplæg, så kommer der lige en sidste ide her, der nemt får folk mere engageret når en person laver et lidt længere oplæg. Ofte i sådanne situationer spørger oplægsholderen om noget, evt bare om der er nogle spørgsmål, og især hvis folk ikke kender hinanden så godt, så er det som regel småt med input fra forsamlingen. Dette kan man afhjælpe ved at bede folk om at vende sig om mod sidemanden, og sige til denne hvad oplægget indtil videre har fået personen til at tænke på. Så kan man evt. bede folk om at fortælle hvad sidemanden sagde, og således er man ude over det at nogle ikke bryder sin om at byde i en større forsamling, evt. også med folk man ikke kender så godt.


Ja, det var det for denne gang. Skriv din email foroven til højre, så får du automatisk nye ideer i indbakken når der kommer nogle. Og ring eller skriv til mig, hvis jeg skal komme ud en dag, og hjælpe jer i gang med tingene. Det koster jer ikke en skilling for tiden





Ingen kommentarer:

Send en kommentar